Is artrose erfelijk?

artrose erfelijkWat nu precies de oorzaak is van artrose is de medische wereld nog niet over uit. Wel is het duidelijk dat er bepaalde factoren zijn die het risico op en de ernst van de aandoening kunnen vergroten. Zo is het bijvoorbeeld een feit dat artrose vaak op komt zetten op latere leeftijd. Naar schatting heeft zo’n 10% van mensen boven de 50 last van gewrichtspijn als gevolg van artrose. Dit kan te verklaren zijn doordat bij het ouder worden ook de kwaliteit van het kraakbeen afneemt.

Ook mensen met overgewicht of mensen die beroepen uitoefenen waarbij de gewrichten zwaar belast worden hebben een verhoogd risico om last te krijgen van artrose. Hier is natuurlijk ook wel een logische verklaring voor te verzinnen. Minder makkelijk te verklaren is het feit dat vrouwen vaker last hebben van de aandoening dan mannen. Tevens is het nog niet helemaal duidelijk of artrose erfelijk is. Er zijn wel verschillende aanwijzingen die doen vermoeden dat dit wel degelijk het geval is. Meer informatie over artrose lees je op: https://www.vrijvanpijn.nl/artrose/

Artrose klachten binnen familie

Hoewel het zeker niet het geval is dat je artrose van je ouders erft, is de kans wel groter dat je last krijgt van de aandoening als mensen in de familie de klachten hebben. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat bij verschillende families artrose vaker voorkomt dan bij anderen. Wat hiervan de reden is kan de medische wereld nog niet precies vertellen. Er is namelijk jarenlang een aanname geweest dat artrose veroorzaakt zou worden door overbelasting van de gewrichten. Over een erfelijke aandoening kunnen we in dat geval niet spreken. Toch zijn er dus wel bewijzen gevonden waaruit dit blijkt.

Men zou hierdoor wellicht de conclusie kunnen maken dat ook de samenstelling van het kraakbeen een oorzaak is van artrose. Binnen bepaalde families kan sprake zijn van een slechte kwaliteit kraakbeen. Hierdoor kunnen ook bij normale bewegingen op het kraakbeen al beschadigingen ontstaan. Wanneer er seinen zijn dat de aandoening erfelijk is overgekomen dan krijgen mensen ook vaker al op jongere leeftijd last van gewrichtspijn. Voor hen geldt dat je het beste dezelfde behandelingen kunt ondergaan. Zorg voor voldoende en op een slimme manier bewegen.

0 Responses to “Is artrose erfelijk?”


Comments are currently closed.